A megújult erdőtörvény legfőbb célkitűzése az erdőterület növelése, valamint az erdők megóvása – emelte ki a földművelésügyi miniszter szerdán az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában.

Fazekas Sándor elmondta: ma Magyarországon az erdőterület nagysága mintegy 2 millió hektár; ennek a nagyobbik része állami tulajdonban van, de a magánerdők területe is jelentős, mintegy 800 ezer hektár.

A korszerű erdőgazdálkodás egyik alapfeltétele, hogy kis adminisztrációval járjon, és a védett értékeket is meg lehessen óvni. Ezért a kormány feltett szándéka, hogy a nemzeti erdőstratégiát végrehajtva növelje az erdőterület nagyágát 27 százalékra az elkövetkező évtizedekben. Ehhez megvannak a megfelelő erőforrások is, a Vidékfejlesztési Programban (VP) mintegy 50 milliárd forint áll rendelkezésre erdősítésre. Ez az összeg további mintegy 40 ezer hektár új erdőt jelent – mondta a miniszter.

Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson a magánerdő-gazdálkodás szabályait kellett korszerűsíteni, egyszerűsíteni az új erdőtörvényben, mivel ma már döntőmértékben az új telepítések a magánerdőkben lehetségesek – jelezte Fazekas Sándor.

A miniszter emlékeztetett: az új erdőtörvény egyszerűsíti a különböző eljárásokat, és csökkenti az eljárási díjakat is.

Luzsi József, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (MEGOSZ) tiszteletbeli elnöke arról beszélt, hogy a magánerdő-tulajdonos alapvető érdeke a tulajdonában lévő erdő hatékony működtetése. Most még vannak azonban olyan magánerdők, ahol ez nem megoldott, például a tulajdoni viszonyok, vagy a terület méretei miatt.

Az új törvényi szabályozásnak az az egyik legfontosabb eleme, hogy azt a most még nem működő mintegy 200 ezer hektárnyi magánerő-területet bevonja a művelésbe – mondta a tiszteletbeli elnök, hozzátéve: a magánerdő-tulajdonosok a rendszerváltás óta mintegy 200 ezer hektár új erdőt telepítettek és sok új munkahelyet is teremtettek vidéken.

MTI